Simson, selfmoord en sonde

Julle maak die kinderlike stelling: Selfmoord is beslis ‘n sonde… (sien Die Christen en selfmoord”)

Gaan lees weer met aandag die gedeelte oor Simson, wat tot God bid en vra om “selfmoord” te pleeg, en raai wat? God gee toe Simson se krag terug en Simson pleeg “selfmoord”!

Wie het nou in hierdie verhaal gesondig? Simson of God?

Moet julleself nie uitleen op die internet as jul nie die woord ken nie.

Kom vertel gerus aan my ma dat haar kind wat selfmoord gepleeg het, hel toe is!

Groete

Winkelsmidt

 

Hallo Winkelsmidt

Baie dankie vir jou opmerking. Ons waardeer dit regtig as mense bereid is om met ons in gesprek te tree oor dit waarmee hulle saamstem sowel as waarmee hulle verskil.

Dit klink asof jy iemand is wat erns maak met God se Woord. Dit is wonderlik. Ek sal egter wil voorstel dat jy versigtiger moet wees om ander sommer so vinnig daarvan te beskuldig dat hulle nie die Woord ken nie. Ek dink dit is oorhaastig en onvanpas. Dit egter daar gelaat.

Winkelsmidt, as ek jou reg verstaan, dan glo jy 1) dat selfmoord nie sonde is nie, en 2) dat ek gesê het dat iemand wat selfmoord pleeg, hel toe gaan.

Kom ons kyk na die eerste punt. Ek dink dit is Bybels om onder andere te sê dat “sonde” dié dinge is wat mense doen wat teen God se wil is (m.a.w. iets is sondig omdat dit iets is wat God nie wil hê dat mense moet doen nie). My vraag aan jou is nou die volgende: As jy ‘n geleentheid het om God direk te vra, dink jy Hy sou sê dat selfmoord iets is wat Hy graag wil hê mense moet doen? (Is dit bv. God se wil dat enige kind van enige ma selfmoord pleeg?) En as dit nie God se wil is nie, dan is dit tog sonde, nie waar nie? Of redeneer ek nou kinderlik?

Jou verweer is skynbaar dat Simson tot God gebid het om selfmoord te pleeg en dat God toe vir hom die krag gegee het om dit te doen. Ek moet egter drasties van jou verskil oor jou interpretasie dat Simson vir God gevra het om selfmoord te pleeg. Volgens ‘n aandagtige lees van Rigters 16:25-30, blyk dit dat Simson nie gevra het vir krag om selfmoord te pleeg nie, maar vir krag om homself op die Filistyne te wreek vir die feit dat hulle hom geblind het (sien vers 28). Die feit dat God so ‘n versoek gehoorsaam het, is geensins ‘n aanduiding daarvan Hy iets soos selfmoord goedkeur nie (ook nie dat hy wil hê dat ons as Christene ons op ander moet wreek nie – vgl. Romeine 12:19), maar bloot dat God Simson vir die laaste keer gebruik het om ‘n oordeel te bring oor die Filistyne.

Ek wil nou aandag gee aan jou tweede punt: dat jy dink dat ek gesê het dat iemand wat selfmoord pleeg, hel toe gaan. Ek wil by jou pleit om asseblief weer baie mooi te gaan lees wat ek in daardie antwoord op die vraag oor die “Christen en selfmoord” geskryf het, want jy het my totaal verkeerd verstaan. Ek het NÊRENS gesê dat iemand wat selfmoord pleeg hel toe gaan nie. Ek het juis probeer aandui dat selfs al is selfmoord sonde, dit NIE beteken dat iemand wat selfmoord pleeg DAAROM hel toe gaan nie. Ek het pertinent gesê: “My opinie is dat om te wonder of so ‘n persoon hemel of hel toe gaan, is om te wonder of daardie persoon gered was of nie; en redding hang mos nie af van of iemand selfmoord pleeg of nie.

Ek is deeglik bewus van die pyn en wroeging waarmee baie mense leef wie se geliefdes selfmoord gepleeg het. My antwoord was juis daarop gemik om sulke mense te help om te verstaan dat dit heeltemal onbybels, onsensitief en onvanpas is van sommige mense om te beweer dat daardie mense se geliefdes hel toe is bloot omdat hulle selfmoord gepleeg het!

Ek hoop hierdie help om die misverstande deels op te klaar. Jy is meer as welkom om verder met my in gesprek te tree.

Vriendelike groete

Udo Karsten

NS: Siende dat jy bedenkinge het oor my Skrif-kennis of Skrifgetrouheid, kan ek miskien bloot vra dat jy gaan lees wat ander oor Rigters 16:28,30 te sê het…

 

Rigters 16:28:

“Samson called unto the Lord” — His penitent and prayerful spirit seems clearly to indicate that this meditated act was not that of a vindictive suicide, and that he regarded himself as putting forth his strength in his capacity of a public magistrate. He must be considered, in fact, as dying for his country’s cause. His death was not designed or sought, except as it might be the inevitable consequence of his great effort. His prayer must have been a silent ejaculation, and, from its being revealed to the historian, approved and accepted of God. Jamieson, Fausset & Brown Commentary

The ancients enter very fully into the discussion of the question whether Samson committed suicide or not, though without arriving at any satisfactory conclusion. O. v. Gerlach, however, has given the true answer. “Samson’s deed,” he says, “was not suicide, but the act of a hero, who sees that it is necessary for him to plunge into the midst of his enemies with the inevitable certainty of death, in order to effect the deliverance of his people and decide the victory which he has still to achieve. Samson would be all the more certain that this was the will of the Lord, when he considered that even if he should deliver himself in any other way cut of the hands of the Philistines, he would always carry about with him the mark of his shame in the blindness of his eyes-a mark of his unfaithfulness as the servant of God quite as much as of the double triumph of his foes, who had gained a spiritual as well as a corporeal victory over him.” Keil & Delitzsch Commentary

Rigters 16:30:

“And Samson said, let me die with the Philistines,….” — He sought their death, and was content to lose his own life to be avenged on them; in neither of which did he act a criminal part as a judge of Israel; and from a public spirit he might desire the death of their enemies, and seek to effect it by all means possible; and was the more justifiable at this time, as they were not only insulting him, the representative of his nation, but were affronting the most high God with their idolatries, being now in the temple of their idol, and sacrificing to him. As for his own death, he did not simply desire that, only as he could not be avenged on his enemies without it, he was willing to submit to it; nor did he lay hands on himself, and cannot be charged with being guilty of suicide, and did no other than what a man of valour and public spirit will do; who for the good of his country will not only expose his life to danger in common, but for the sake of that will engage in a desperate enterprise, when he knows most certainly that he must perish in it. Besides, Samson said this, and did what he did under the direction and influence of the Spirit of God; and herein was a type of Christ, who freely laid down his life for his people, that he might destroy his and their enemies. John Gill’s Exposition

“Let me die” — That is, I am content to die, so I can but contribute to the vindication of God’s glory, and the deliverance of God’s people. This is no encouragement to those who wickedly murder themselves: for Samson did not desire, or procure his own death voluntarily, but by mere necessity; he was by his office obliged to seek the destruction of these enemies and blasphemers of God, and oppressors of his people; which in these circumstances he could not effect without his own death. Moreover, Samson did this by Divine direction, as God’s answer to his prayer manifests, and that he might be a type of Christ, who by voluntarily undergoing death, destroyed the enemies of God, and of his people. They died, just when they were insulting over an Israelite, persecuting him whom God had smitten. Nothing fills up the measure of the iniquity of any person or people faster, than mocking or misusing the servants of God, yea, tho’ it is by their own folly, that they are brought low. Those know not what they do, nor whom they affront, that make sport with a good man. John Wesley’s Explanatory Notes

Lees verder:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.